Her finder du glutenfrie råvarer
Folk spørger mig tit på Instagram, hvor man kan finde de forskellige glutenfrie råvarer.
På denne side kan du se de nyeste opdateringer ift. hvor du finder produkterne hen. Nogle af links er affiliate (dem markerer jeg. så du ikke er i tvivl). Ved at bruge mit affiliatelink, betaler du ikke ekstra for produktet, men du støtter mig lidt, der ca. 5% af salget går til mig.
Har du nogle spørgsmål omkring råvarerne, opskrifterne eller noget helt 3. vil jeg elske at få en hilsen på
Instagram-profilen: @anelise_severinsen
Glutenfri Mel
For det meste laver jeg min egen melblanding. Det gør jeg både fordi jeg synes det er nemmere, når jeg skal bage. Så er det kun én bøtte jeg hiver fra skabet. Og så er min melblanding det, der giver de bedste bagværk.
Når det så er sagt, kan du sagtens bruge en anden melblanding. Jeg har testet mine opskrifter med forskellige melblandinger, som giver næsten det samme resultat som min egen gør. Dem anbefaler jeg også herunder, samt skriver om du kan erstatte den købte melblanding 1:1 med min egen melblanding.
Rismel: jeg har erfaret, at det kan give forskellige resultater, afhængig af hvilket mel du bruger. Så her er dem jeg bruger, har testet og giver det samme resultat til bagværket (især brød).
– Cock Brand: findes i etniske butikker. Produceret i Thailand, pakken indeholder 400g. Udover lokale etniske butikker, finder jeg dette mel i Løvbjerg i Viborg eller på Pandasia webbutik (affiliate link).
– Dove’s Farm: rismel lavet af både hele hvide og brune ris, certificeret glutenfrit. Pakken indeholder 1kg og findes i de fleste helsekostbutikker og onlinebutikker, blandt andet hos Helsam (affiliate link).
Fuldkornsrismel: der er 2 mærker som jeg bruger med gode resultater. Begge er økologiske, dansk produceret og lige gode.
– Biogan: økologisk pakke på 1kg. Findes i online helsekostbutikker og hos Helsam (affiliate link).
– Raw Food Shop: økologisk pakke på 1kg. Findes direkte hos deres webshop rawfoodshop.dk
Klistrerismel (Glutinous rice – sticky rice): selvom navnet nævner noget der ligner gluten, er klistrerismel glutenfrit. Der er stor indhold stivelse i dette mel, som gør godt til at absorbere væske og giv et lækkert bagværk. Den vil jeg ikke anbefale at erstatte med andet mel.
– Cock brand: jeg har kun prøvet denne mærke. Kan også findes i etniske butikker og Løvbjerg. Produceret i Thailand, pakken indeholder 400g. Desuden kan det også købes på Pandasia (affilliate link).
Tapiokamel: Der findes forskellige type tapiokamel. Nogle er mere grov end andre. Min erfaring er, de grove type giver et anderledes resultat på bagværket. Så jeg foretrækker det fine mel (stivelse) til bagningen. Enten Cock eller Farmer brand er det samme, pakken ligner også hinanden, så her kan du vælge det billigste.
– Cock brand eller Farmer Brand: lige som klistrerismel, er tapioka nemt at finde hos etniske butikker. Pakken indeholder 400 g, kan købes i Løvbjerg i Viborg og på Pandasia (affilliate link).
– Biogan: økologisk tapiokastivelse. Pakken indeholder 500g. Denne her har jeg også haft gode erfaringer med. Kan findes i forskellige helsekostbutikker, blandt andet hos Helsam (affiliate link)
– Raw Food Shop: denne her har jeg også brugt mange gange med fine resultater. Økologisk, pakken i 2 størrelser: 500 g og 1 kg. Man skal være opmærksom på at købe det, de kalder for Tapiokamel og ikke Cassavamel, Cassava er noget grovere i det, så bagværket vil være anderledes.
Xanthangummi: Desværre er xanthangummi ikke noget man finder i almindeligt supermarked. Så her skal du købe online eller i din lokale helsekostbutik/Matas, eller hos Helsam (affiliate link). Det mærke jeg bruger er fra Doves Farm, som er økologisk.
Jeg har også mange gange købt Xanthangummi fra Raw Food Shop, som har givet det samme resultat som jeg er vandt til.
Pofiber: fra Semper findes i de store supermarkeder. Her i Viborg kan jeg også finde det i Løvbjerg og Meny, udover Bilka og Føtex. Har du ikke det i din lokale supermarked, kan du købe den online i diverse onlinebutikker, eller her (Helsam – affiliate link).
Raw Food Shop har også deres egen mærke af Pofiber, som jeg også har brugt uden problemer.
Kastanjemel: jeg har førhen købt det i Bilka, på det sidste har jeg ikke været heldig, der det er længesiden jeg har set dem på hylderne. Men ellers kan du købe det i Matas og diverse helsekostbutikker, bl. a. her (Helsam – affiliate link).
Majsmel/Fuldkornsmajsmel: jeg bruger melet fra det mærke jeg kan få fat i, som kan findes e de fleste velassorteret supermarkeder. Være opmærksom på om pakken skriver Fuldkornsmajsmel eller Majsmel – bruger opskriften majsmel og du bruger fuldkornsmajsmel, vil bagværet være “tungere”.
Boghvede: boghvedemel eller gryn fra Biogan kan findes i de fleste velassorteret supermarkeder. Jeg køber det tit her (Helsam – affiliate link). Du kan også brug det fra Raw Food Shop.
Havremel: Lige med havremel har jeg 2, som jeg foretrækker: Urtekram og Rema 1000. Begge er lige god ift. bagningen. Det, der afgør om jeg køber det ene eller det andet er prisen.
Sorghum, Teff: desværre har jeg ikke endnu fundet disse to meltyper i almindeligt supermarked. De kan købes online eller i diverse helsekostbutik. Jeg køber det enten hos Helsam (affiliate link) eller Raw Food Shop.
Glutenfri melblandinger
Som nævnte før, blander jeg tit min egen menblanding af fuldkornsrismel, rismel, tapioka og klistrerismel.
Men jeg tester også færdigkøbt melblandinger, både for at gøre det nemmere, nogle gange, når man skal starte i det glutenfrie køkken, men også få at se hvordan ellers vi kan opnå lækre, luftige og saftige glutenfri bagværk.
Her er dem, jeg anbefaler, hvis du ikke har overskud til at blande melet, efter min opskrift, eller hvis du står og mangler en løsning her og nu. Jeg har tit en pakke af en af de følgende stående i skabet.
Schär Bread Mix: til alle mine brød opskrifter, vil du kunne erstatte min melblanding med Schärs B mix, stort set 1:1. Dejen kan godt være lidt mere solid, men resultatet er meget tæt på det man får, når man bager med min egen melbling.
Schär Universal Mix: den vil jeg anbefale til tærter og kager. Kan også erstattes stort set 1:1 med min egen melblanding.
Dove’s Farm Plain White Mix: kan også bruges i de fleste opskrifter. Den køber jeg her (affiliate link), eller i Matas. Denne blanding indeholder ikke fortykningsmiddel (xanthangummi, Pofiber eller FiberHusk). Så, hvis du bruger denne her, skal der tilføjes én af de 3 nævnte bindemidler (xanthangummin, Pofiber eller FiberHusk). Mængden vil være afhængig af hvad er det du skal bage. Så jeg kan ikke sådan her og nu sige, at der skal tilføjes X af det.
Pasta
Familiens favorit pasta er fra Semper eller Barilla. Vi synes det smager som almindelig pasta og bliver ikke gummiagtig når det er blevet kold. Det betyder, at den er god til pastasalat eller til dagenefter, når der er rester fra aftensmaden.
Til lasagne køber vi enten Urtekram eller Semper. Begge to er god og giver en lækker ret – også dagen efter.
Begge mærker kan findes i de store supermarkeder. Ellers er det lidt nemmere at finde Urtekram i for eksempel Løvbjerg og Meny.
Her kan du finde flere slags Pasta fra Semper (Helsam – affiliate link).